Czas na noworoczne postanowienia! Czyżby w końcu przyszedł czas na zdrowy tryb życia, lepszą dietę i dbanie o figurę? Jeśli Twoim postanowieniem jest pić więcej świeżych soków, a nowa wyciskarka już lśni na kuchennym blacie, gotowa by sprostać temu wyzwaniu, pamiętaj o kilu zasadach wyciskania soków z warzyw i owoców. Poniższe wskazówki pomogą ci “wycisnąć” z tego doświadczenia wszystko, co najlepsze.
1. Jakość soku zależy od jego składników. Staraj się kupować wysokiej jakości owoce i warzywa, najlepiej od lokalnych producentów. Nigdy nie rób soku z zepsutych składników.
2. Zawsze dokładnie myj owoce i warzywa przed przetworzeniem ich na sok.
3. Zawsze myj wyciskarkę zaraz po użyciu, kierując się zasiadamy bezpieczeństwa i wskazówkami zawartymi w instrukcji. Wytrzyj wszystkie części, szczególnie te metalowe, którym woda najbardziej nie służy.
4. Sok najlepiej wypić zaraz po wyciśnięciu. Świeży sok to ten, który został zrobiony w ciągu ostatnich 20 min. Jeśli jednak chcesz przechować sok z wyciskarki na później, zadbaj o odpowiedni pojemnik i temperaturę przechowywania. Soku z sokowirówki nie powinno się przechowywać.
5. Najlepszy czas na wypicie świeżego soku jest rano, na pusty żołądek. To wtedy organizm najszybciej przyswoi składniki odżywcze bez angażowania układu trawiennego i otrzyma najwięcej energii.
6. Wszyscy lubią słodkie soki owocowe, jednak należy pamiętać o tym, że wypicie takiego soku może znacznie podnieść poziom cukru we krwi. Dlatego zalecane jest wyciskanie soku głównie z warzyw i dodawanie zaledwie kilku owoców dla smaku.
7. Jedną z największych zalet picia soków jest fakt, że możemy go przygotować z warzyw, których nie mamy w zwyczaju jeść. Wykorzystaj to, aby zapewnić różnorodność diety i przełamać rutynę.
8. Ponieważ skórki owoców i warzyw są bardzo bogate w składniki odżywcze, nie trzeba się ich pozbywać przy robieniu soku. Z wyjątkiem cytrusów, mango i dyni. Jeśli jednak składniki nie są organiczne i nie znamy ich pochodzenia, bezpieczniej będzie obrać warzywa i owoce ze skórki przed wrzuceniem do wyciskarki.
9.Wygląd to nie wszystko, jednak zadbaj o to, aby kupić model wyciskarki, który będzie się dumnie prezentował w twojej kuchni. Znajdź stałe miejsce na swoją wyciskarkę i niech nie będzie to na tyłach szafki. Trzymanie maszyny na zewnątrz, w każdej chwili gotowej do uruchomienia, zwiększa szanse częstego użytkowania.
10. Podejdź poważnie do postanowienia picia więcej soków i wypracuj w sobie zwyczaj ich przygotowywania, najlepiej codziennie. Regularne picie soków może mieć zbawienny wpływ na twoje zdrowie, oczyszczenie organizmu, wyleczenie go, utratę wagi, poniesienie energii i poprawienie samopoczucia. Korzyści jest mnóstwo, ale wymagają one samodyscypliny. Warto znaleźć sobie sokowego “kumpla”, który dołączy do twojego postanowienia.
Jeśli jeszcze nie posiadasz wyciskarki, przeczytaj nad czym powinnaś zastanowić się przed jej zakupem i sprawdź najwyżej oceniane maszyny.
Zdjęcie | Model | Typ | Przedział cenowy |
---|---|---|---|
Juicy Retreats JR Ultra 8000 S | Jedno-ślimakowa pionowa | >1000 zł | |
Greenis F-9010 | Jedno-ślimakowa pionowa | >1000 zł | |
Cooksense HD 8801 | Jedno-ślimakowa pionowa | >1000 zł |
Czemu mycie wyciskarki zaraz po zrobieniu soku jest takie ważne?
Przede wszystkim ze względów higienicznych. Fermentujące cząstki owoców i warzyw pozostawionych w wyciskarce na dłużej będą nie tylko źle pachnieć, ale stanowią idealne środowisko do rozwijania się bakterii. Jeśli nie umyjemy maszyny od razu, cząstki miąższu zaschną i będzie je trudno doczyścić. Dodatkowo producenci wyciskarek zalecają ich mycie zaraz po zrobieniu soku, ponieważ w ten sposób można uniknąć zabarwienia plastikowych części wyciskarki, szczególnie jeśli używamy warzyw o intensywnym kolorze, jak buraki. Mycie maszyny dla wielu stanowi przykry obowiązek, lepiej więc wykonać go wtedy, kiedy wystarczy przepłukanie gorącą wodą, bez szorowania zaschniętego brudu i mieć to z głowy:)
Pingback: Wyciskać ze skórką czy bez? | Wyciskaj świeże soki
Pingback: “Wyciskamy” jedzenie dla dzieci | Wyciskaj świeże soki
Przez tę ostatnią modę na zdrowy tryb życia postanowiłam zaopatrzyć się w wyciskarkę do owoców i warzyw. Szczególnie zależy mi na sokach warzywnych z marchwi, selera, buraka… Co polecacie? Widzę tutaj posty o wyciskarkach jednoślimakowych, dwuślimakowych i szczerze się przyznam, że w ogóle nie wiem o co chodzi 😀
Ja sama mam wyciskarkę jednoślimakową marki Kuvingis. Jestem z niej bardzo zadowolona. Jako, że leniwa ze mnie osoba cieszę się, że wrzucam całe owoce i warzywa do wyciskarki i zaraz mam gotowy sok Ja w przeciwieństwie do Ciebie piję głównie soki owocowe z dodatkiem imbiru czy kurkumy, warzywne jakoś mniej mi podchodzą 😀
Jeśli chodzi o różnicę między jedno i dwu-ślimakowymi, to chodzi głównie o wydajność. Dwu-ślimakowa wyciska więcej soku, pozostawiając bardzo suchą pulpę. Łatwiej też wyciska się w niej zielone, liściaste warzywa. Jednak kosztuje odpowiednio więcej.
Opis najbardziej popularnej wyciskarki dwu-ślimkowej: http://wycisnij.pl/tribest-green-star-elite/
Wyciskarki jedno-ślimakowe z pewnością świetnie poradzą sobie z marchwią, selerem i burakiem. Polecam post o tym, jak czytać specyfikacje: http://wycisnij.pl/jak-czytac-specyfikacje-wyciskarki/
Pozdrawiam
Dzięki za info. Patrzyłam w necie, ale te wyciskarki są trochę drogie… nie wiem czy zdecydowałabym się na taki zakup.
Prawda, trochę trzeba zainwestować. Polecam wyciskarkę Eldom pj 400, która jest najtańszą wyciskarką (ok. 400 zł) na rynku i świetnie wyciska. Więcej o tej wyciskarce tutaj: http://wycisnij.pl/eldom-pj-400/. Pozdrawiam
Zgadzam się z Tobą Bea. Ja ze swojej strony mogę Ci tylko powiedzieć, że warto, wyciskarkę zamawiałam na prowita.pl, zobacz, może mają jakieś promocje 😉 Moja jest mega wytrzymała i łatwa w utrzymaniu i myciu i ma chyba aż 10 lat gwarancji więc super
Dzięki wielkie jeszcze raz!