Czerwiec to miesiąc truskawek! Truskawkowe desery, ciasta, koktajle, szejki – same pyszności. Zanim jednak przesadzimy z ilością słodyczy, nie zapomnijmy, że zrobienie świeżo wyciskanego soku z truskawek pozwala nam zmaksymalizować wartości odżywcze, szczególnie jeśli dodamy do nich trochę zielonego. W końcu nasze ulubione soki, to takie które łączą przyjemne z pożytecznym. Poniższy przepis to również sposób na uprzedzonych do zielonych soków: jak do soku przemycić niezwykle zdrową pokrzywę i seler naciowy i cieszyć się owocowym smakiem.
Składniki:
- 6 truskawek*
- 1 jabłko
- 6 – 8 liści pokrzywy
- 2 łodygi selera naciowego
*Truskawki można wrzucać do wyciskarki wraz z liśćmi
Korzyści:
- Seler naciowy obniża ciśnienie
- Witamina C zawarta w truskawkach poprawia odporność i chroni przed przeziębieniem i grypą
- Pokrzywa zawiera witaminy A, E, K, C i wapno; zapobiega przedwczesnemu starzeniu się
Przeczytaj więcej o korzyściach z picia soku z pokrzywy:
Tribest Green Star | Greenis F-9010 | Eldom PJ400 | Greenis F-10000S Rihno |