Eksperymentując z różnymi kombinacjami i przepisami na soki prędzej czy później zadasz sobie pytanie: czy aby na pewno powinno się mieszać sok z warzyw i owoców? Rzadko przecież zdarza nam się jeść szpinak z jabłkiem lub pietruszkę z gruszką. Jeśli odpowiedzi na to pytanie będziesz szukać w internecie, najprawdopodobniej znajdziesz następującą informację:
Nie powinno się mieszać soku z warzyw i owoców.
Z wyjątkiem jabłka i marchewki, nie powinno się mieszać warzyw i owoców podczas przygotowywania soku, ponieważ ich trawienie wymaga różnych procesów, przy wykorzystaniu różnych enzymów trawiennych. Wymieszanie soku z owoców i warzyw może przynieść konsekwencje w postaci niestrawności oraz gazów.
Fakt czy Mit?
Przede wszystkim należy pamiętać, że jedną z głównych wartości odżywczych warzyw i owoców są właśnie enzymy, które wspierają trawienie. Jedyną sytuacją, w której enzymy ulegają zniszczeniu jest poddawanie warzyw wysokiej temperaturze, a więc gotowanie ich. Nie dotyczy to wyciskania soku, szczególnie w wyciskarce wolnoobrotowej. Sok z surowych warzyw i owoców zawiera więc wszystkie enzymy potrzebne do strawienia go.
Ponadto, obawa przed niestrawnością jest bezpodstawna w przypadku soków, ponieważ główną zaletą picia soku, w przeciwieństwie do jedzenia całych warzyw i owoców lub miksowania ich na koktajl, jest fakt, że sok nie wymaga dużego zaangażowania układu trawiennego. Głównym elementem, które organizm musi rozłożyć, aby dotrzeć do składników odżywczych jest błonnik. Cały trik wyciskania soków polega na oddzielaniu błonnika od soku, tak aby organizm mógł z łatwością przyswoić witaminy i minerały, bez potrzeby trawienia .
Przeczytaj więcej o różnicy między sokiem a smoothie:
MIT !
Nie powinno się mieszać soku z warzyw i owoców.
Świeżo wyciskany sok z surowych warzyw i owoców posiada wszystkie enzymy potrzebne w procesie trawienia, który to proces występuje w przypadku picia soku w stopniu minimalnym. Wyciskając sok oddzielamy błonnik, który pozostaje w pulpie, a to własnie on wymaga rozłożenia przez układ trawienny. Picie soku nie angażuje systemu trawiennego i umożliwia szybkie wchłanianie składników odżywczych. Nie ma więc podstaw uważać, że mieszanie warzyw i owoców w soku grozi niestrawnością. Rada, aby nie mieszać tych składników jest więc mitem!
Miłego wyciskania!
Hurom HE (HU-500) | PHILIPS HR1896/70 | Eldom PJ400 | Greenis F-9010 |