Największą zaletą picia świeżo wyciskanych soków jest dostarczenie organizmowi większej koncentracji witamin i minerałów, niż jesteśmy w stanie zjeść w postaci stałej. Nie chodzi tylko o ilość warzyw (zazwyczaj jemy mniej niż wrzucamy w wyciskarkę) oraz ich rodzaj (czy ktoś zajada się pietruszką lub selerem?), ale również o tę część owoców i warzyw, której nigdy byśmy nie zjedli. Chodzi oczywiście o skórki. O ile nikogo nie trzeba przekonywać do jedzenia jabłka ze skórką, wszyscy wiemy, że to w niej znajduje się większość składników odżywczych, o tyle pomysł zjedzenia skórki kiwi lub banana raczej nam do głowy nie wpada. A przecież one również są niezwykle bogate w witaminy. Posiadając wyciskarkę, możemy wycisnąć w warzyw i owoców wszystko to, co najlepsze dla naszego zdrowia, ze skórek również.
Obrać czy nie?
Pierwszą zasadą wyciskania soków jest kupowanie składników wysokiej jakości, najlepiej organicznych od lokalnych producentów. Tą samą zasadą kierujemy się podejmując decyzję: obrać ze skórki czy nie? Nawet jeśli w skórkach znajduje się najwięcej składników odżywczych, ale jest ona skażona toksycznymi środkami stosowanymi przez producentów, należy obrać warzywa przed wyciskaniem soku. Jeśli tylko mamy taką możliwość kupujmy organiczne składniki, a w szczególności organiczne jabłka, truskawki, seler, winogrona, brzoskwinie, przy uprawie których najczęściej stosuje się pestycydy.
Warzywa i owoce, z których nie usuwamy skórki
Banan
Soku z banana nie robimy, ale jest częstym składnikiem smoothies. Skórka zaś ląduje zazwyczaj w śmietniku. Szkoda, bo jest bardzo bogata w serotoninę, która wpływa na poprawę nastroju i zwalczanie depresji. Przeciwutleniacze zawarte w skórce banana, między innymi, chronią oczy przed oddziaływaniem światła ultrafioletowego. Co zrobić, aby skorzystać z tych wartości odżywczych? Nic prostszego – posiadając wyciskarkę wolnoobrotową bez problemu wyciśniemy je ze skórki banana, jak z każdego innego popularnego składnika. Do tego sok jest bardzo smaczny.
Kiwi
Kolejną skórką, której nikt nie je jest włochata, szorstka skórka kiwi. Tracimy w ten sposób większość korzyści wynikających z jedzenia tego owocu, ponieważ w skórce znajduje się trzy razy więcej przeciwutleniaczy, niż w miąższu. Wyciskając sok z całego kiwi, ze skórką, korzystamy z jego właściwości przeciwzapalnych, antyrakowych i antyalergicznych.
Ogórek
Jeśli posiadamy organiczne ogórki, nie powinniśmy ich obierać, gdyż w skórce ogórka znajdują się składniki mineralne takie jak: krzemionka, potas i magnez, które są niezbędnym składnikiem tkanki mięśni, ścięgien, wiązadeł, chrząstek i kości. Sok z ogórka ze skórką świetnie wpływa na cerę.
Cytryna, mandarynka, limonka
Małych cytrusów nie trzeba obierać przed wrzuceniem do wyciskarki. Sok ze skórki jest zawiera ok. 20 razy więcej przeciwutleniaczy niż owoc i przyczynia się do obniżenia cholesterolu. Nie należny jednak przesadzić z ilością, gdyż sok ze skórki cytrusów może być ciężki dla żołądka, skórka z połowy owoca dziennie wystarczy.
Melon i arbuz
W skórce tych owoców skoncentrowane są wszystkie minerały i enzymy. Wystarczy pokroić na kawałki pasujące do otworu naszej wyciskarki. Ślimak doskonale poradzi sobie z twardą skórką arbuza. Nie trzeba również usuwać pestek tych owoców.
Inne warzywa i owoce, z których nie trzeba usuwać skórki przed wrzuceniem do wyciskarki to: buraki, marchew, jabłka, winogrona, brzoskwinie, imbir.
Warzywa i owoce, z których usuwamy skórki:
Pomarańcza i grejpfrut
Podobnie, jak przy mniejszych cytrusach, skórka pomarańczy i grejpfruta jest ciężkostrawna dla żołądka. Należy więc ją usunąć, zachowując jak najwięcej białej części pomarańczy, która zawiera składniki odżywcze pomagające organizmowi wchłonąć witaminę C, w którą bogate są cytrusy. Nie trzeba również usuwać pestek, gdyż zawierają substancje odżywcze.
Mango
Oprócz składników odżywczych skórka mango zawiera substancję chemiczną, która może wywołać reakcję alergiczną w postaci wysypki. Nie występuje ona oczywiście u każdego, ale dla pewności lepiej obrać ten owoc.
Dynia
Skóra dyni może okazać się zbyt twarda dla wyciskarki, dlatego lepiej ją usunąć. Pamiętajmy jednak, aby odkroić miąższ dyni jak najbliżej skórki, gdyż tam znajduje się najwięcej składników odżywczych. Nasiona dyni mają właściwości antynowotworowe, więc nie należny ich usuwać.
Jeśli masz wątpliwości, jak wyciskać sok z jakiegoś warzywa lub owocu, daj znać w komentarzu
Jeśli jeszcze nie posiadasz swojej wyciskarki lub sokowirówki, przeczytaj co trzeba wziąć pod uwagę przy wyborze sprzętu i sprawdź najwyżej oceniane maszyny.
Hurom HE (HU-500) | PHILIPS HR1896/70 | Eldom PJ400 | Greenis F-9010 |
Wszystkie nieorganiczne cytrusy pokryte są imazalilem i innymi dobrociami. Wszystkie! Pisze to na opakowaniach zbiorczych, czasem się trzeba naszukać bo jest osobna naklejka albo małym druczkiem.
Imazalil jest silnie trujący, toksyczny, kancerogenny i tak dalej.. Na opakowaniu zbiorczym pisze, że skórka jest “nie do spożycia”.
Nie wiem więc, dlaczego w ogóle bierzecie pod uwagę zjedzenie nieorganicznych cytrusów ze skórką, także tych małych..
Zawsze cytrusy trzeba myć, tylko nie gorącą wodą, bo wtedy wejdzie to głębiej. Najlepiej wodą z płynem do naczyń, dopiero potem obieramy
Skórkę bezwzględnie wyrzucać, to oczywista oczywistość
Jedzenie skórki z banana.. fe, te ze sklepu nie-bio na pewno są czymś pryskane!
Zgadza się, toksyny w skórkach owoców i warzyw nieorganicznych są bardzo szkodliwe, i spożywanie ich przyniesie więcej szkody niż przyniosłoby korzyści z dobrych naturalnych składników zawartych w skórkach. Dlatego w drugim akapicie napisałam: “Nawet jeśli w skórkach znajduje się najwięcej składników odżywczych, ale jest ona skażona toksycznymi środkami stosowanymi przez producentów, należy obrać warzywa przed wyciskaniem soku. Jeśli tylko mamy taką możliwość kupujmy organiczne składniki…” Może powinnam była to podkreślić – składniki nieorganiczne lepiej obrać przed wyciskaniem soku.
Oczywiście dostępność organicznych pomarańczy, czy bananów jest w Polsce ograniczona, ale nie niemożliwa. Istnieją inicjatywy, które umożliwiają import organicznych owoców, np. incampagna.pl
Pozdrawiam
A ananasy można wyciskać że skórką??