Wyciskarki wolnoobrotowe dzięki zastosowaniu ślimaka ze specjalnego tworzywa z łatwością radzą sobie z przetworzeniem na sok twardych i miękkich warzyw i owoców, liści i traw. Jednak na wyciskaniu soków ich funkcja się nie kończy. To właśnie m.in. dodatkowe możliwości wykorzystania konkretnych modeli wyciskarek wyróżniają je od siebie. Podstawowy podział maszyn to: wyciskarki pionowe i poziome. Różnica w ich pracy jest raczej subtelna: wyciskarki poziome pracują trochę ciszej, ale też wolniej; kawałki składników do niej wrzucane powinny być mniejsze i trzeba je popychać. Zaletą wyciskarki poziomej jest łatwiejsze rozkładanie i mycie, gdyż posiada mniej części. Różnice te mogą być minimalne w zależności od modelu. Wracając do dodatkowych funkcji, to właśnie do nich sprowadza się podstawowa różnica między wyciskarką pionową i poziomą. Oprócz wyciskania soku w obu typach maszyn możemy przygotować koktajle, przeciery czy mleko roślinne, jednak wyciskarki poziome zazwyczaj oferują więcej opcji dzięki dodatkowym przystawkom i nakładkom.
Jedzenie dla dzieci
Przy zastosowaniu przystawki homogenizacyjnej, czyli takiej, która kieruje zmiażdżone warzywa i owoce bezpośrednio do wylotu, bez wyciskanie soku, bardzo łatwo zrobimy koktajle, desery owocowe i mrożone sorbety. Wyciskarka pozioma świetnie sprawdzi się również w przygotowaniu jedzenia dla dzieci. Dzięki odpowiednim końcówkom, można nawet dobrać konsystencję zmielonej papki z gotowanych warzyw i mięsa. Przygotowując jedzenie dla dzieci w domu, należy pamiętać o użyciu wysokiej jakości produktów, warzyw organicznych, bez składników chemicznych.
Masło orzechowe
Fani masła orzechowego mogą mieć trudności z kupieniem w Polsce dobrej jakości masła orzechowego w przystępnej cenie. Ale oszczędność to nie jedyna zaleta robienia masła w domu. Przygotowując coś samemu, mamy kontrolę nad składnikami, a więc możemy uniknąć cukru, sztucznych dodatków, barwników i konserwantów. Sami wybieramy rodzaj orzechów, jak słone czy słodkie ma być masło, jakiego oleju użyjemy. Zrobienie masła jest możliwe w obu wyciskarkach, pionowej i poziomej, z funkcją homogenizacji. W poziomej proces może wydać się szybszy i powoduje mniej bałaganu.
Makaron domowej roboty
Nie bez powodu wyciskarka pozioma przypomina wyglądem maszynkę do mięsa czy makaronu. Wyciskarka pozioma może nie tylko zmielić, to co do niej wrzucimy, od twardej kawy po gotowane mięso, ale również uformować, to co z niej wyjdzie. Dzięki odpowiednim nakładkom ciasto zamieni się w makaron o odpowiedniej grubości i kształcie. Wszystko w kilka minut.
Olej tłoczony na zimno
Niektórzy producenci idą jeszcze dalej z rozwijaniem wielofunkcyjności swoich maszyn. Posiadając wyciskarkę Sana EUJ-707 przyrządzisz masło orzechowe, makaron i jedzenie dla dzieci, a jeśli zdecydujesz się na zakup specjalnej przystawki, kompatybilnej z tym modelem, będziesz miał unikatową okazję do tłoczenia własnego oleju z nasion lnu, rzepaku, słonecznika, pestek dyni, sezamu itp. Dzięki ekstrakcji na zimno, olej zachowa wszystkie składniki odżywcze oraz będzie wyróżniał się intensywnym smakiem i aromatem. Tak tłoczonego oleju nie powinno się przechowywać, dlatego, aby cieszyć się niewielką ilością przygotowaną codziennie, warto mieć taką wyciskarkę z przystawką w domu.
Najwyżej oceniane wyciskarki poziome
Sana EUJ-707 | Oscar DA900 BPA | Hurom DT Chef | Eldom PJ200 |
Zobacz wszystkie wyciskarki
Zdjęcie 2. Fa. eujuicers (Fa. eujuicers) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
Pingback: “Wyciskamy” jedzenie dla dzieci | Wyciskaj świeże soki
Pingback: “Wyciskamy” jedzenie dla dzieci – przepisy | Wyciskaj świeże soki