Kończy się zima, a wraz z nią sezon na cytrusy, banany, mango, ananasa i kiwi. Przez ostatnie kilka miesięcy te właśnie owoce osładzały nasze soki i koktajle. Jak możemy cieszyć się ich smakiem w wiosenne i letnie dni? Wystarczy zrobić z nich pyszne lody i sorbety.
Smaczne, a przede wszystkim w 100% naturalne lody, przygotujemy z mrożonych owoców w kilka minut w naszej wyciskarce wolnoobrotowej. Użyjemy do tego funkcji homogenizującej, która nie oddziela soku od pulpy. Ślimak w wyciskarce zmiażdży mrożone owoce na idealnie gładką konsystencję, a ponieważ maszyna nie wytwarza ciepła, nie musimy martwić się, że owoce się rozpuszczą podczas przetwarzania.
Aby przygotować sorbet z cytrusów potrzebujemy:
Składniki:
- Pomarańcza
- Cytryna
- Limonka
Ilość i proporcje zależą od naszych preferencji!
Owoce należny obrać ze skórki, pozostawiając białą warstwę, w której jest najwięcej witamin i mrozić w zamrażarce co najmniej 3 godziny. Zmrożone owoce wrzucić bezpośrednio do wyciskarki, a powstały w ten sposób sorbet podawać od razu.
To samo możemy zrobić z innymi mrożonymi owocami. Jeśli chcemy uzyskać bardziej kremową konsystencję, wystarczy dodać kostki zmrożonego jogurtu naturalnego.
Smacznego!
Inne pomysły na wykorzystanie wyciskarki do soków znajdziesz w artykule:
Nie tylko soki – dodatkowe funkcje wyciskarki pionowej i poziomej
Najwyżej oceniane wyciskarki
Hurom HE (HU-500) | PHILIPS HR1896/70 | Eldom PJ400 | Eldom PJ200 |
wyciskarki poziome mają fantastyczne funkcje dodatkowe:) polecam sporo przepisów na stronie eujuicers.pl albo własna inwencja
Pingback: Sok z mango | Wyciskaj świeże soki