Wszyscy miłośnicy świeżych soków warzywnych muszą bardzo cieszyć się z nadejścia wiosny. Wreszcie nie trzeba polegać na ofercie supermarketów w importowanych warzywach. Już wkrótce lokalne warzywniaki będą uginać się od świeżych, lokalnych produktów. Jeszcze lepiej mają właściciele ogródków, którzy sami uprawiają warzywa i owoce. Oto kilka wiosennych warzyw, które z ogródka powinny trafić od razu do wyciskarki.
Szpinak
Liście szpinaku są podstawą wielu przepisów na zielony sok. Szczególnie wiosną, kiedy łatwo kupić świeże, sprężyste liście, szpinaku nie może zabraknąć w naszej diecie. Zapewnimy sobie w ten sposób doskonałe źródło błonnika, kwasu foliowego i witaminy K, a nasz sok wzbogacimy w wapń, żelazo i magnez. Regularne spożywanie szpinaku pomoże nam utrzymać w zdrowiu oczy i skórę.
Brokuł
Innym źródłem żelaza, niezbędnym do produkcji hemoglobiny, która transportuje tlen po całym organizmie, jest brokuł. Trzy czwarte szklanki soku z brokułów zawiera 17% zalecanej dziennej dawki żelaza. Spożywanie brokułów jest szczególnie ważne w okresie szybkiego rozwoju ciała, dla młodzieży i kobiet w ciąży, gdyż obecny w nich kwas foliowy, jest niezbędny do produkcji DNA. Sprzyja on również zdrowemu funkcjonowaniu mózgu, zachowania zdrowia psychicznego i emocjonalnego, poprawia samopoczucie i zdolność radzenia sobie ze stresem. Sok z brokuła warto osłodzić jabłkiem lub gruszką, gdyż posiada bardzo intensywny smak.
Rzodkiewka
Innym bardzo zdrowym wiosennym warzywem jest rzodkiewka – źródło witaminy A, B6, C, potasu, wapnia, kwas foliowego, miedzi, cynku, i manganu. Sok z rzodkiewki oczyszcza i odtruwa organizm. Działa oczyszczająco na nerki, pęcherz moczowy i wątrobę; pomaga usunąć toksyny, wirusy i inne substancje chorobotwórcze. Sok z rzodkiewki może okazać się bardzo pomocny przy eliminacji kamieni nerkowych i zapobiec powstawaniu nowych. Wspomaga proces trawienia i zapobiega zaparciom.
Botwina
Wczesną wiosna pojawia się również botwina, czyli liście i łodygi młodego buraka. Warzywo znane głównie z tradycyjnego chłodnika, świetnie sprawdzi się jako składnik soków warzywnych, wzbogacając je w magnez, sód, mangan, żelazo, fluor, kwas foliowy i witaminę C. Dzięki wysokiej zawartości minerałów oraz właściwościom krwiotwórczym, spożywanie botwinki zalecane jest osobom z anemią oraz problemami z regularną miesiączką.
Sałata
Najpopularniejszy składnik sałatek, sprawdzi się również w sokach warzywnych. Pomimo, że sałata w 90% składa się z wody, zawiera również mnóstwo witamin i minerałów, a im ciemniejsze liście, tym ich więcej. Sok z sałaty przyniesie wiele pożytku dla naszego zdrowia i pomoże zapobiec chorobom. Jedną z mniej znanych korzyści soku z sałaty jest jego działanie łagodzące drażliwy kaszel, objawy astmy i zapalenia oskrzeli.
Aby wyciskać sok z liści, będziesz potrzebował wyciskarki wolnoobrotowej. Jeśli jeszcze jej posiadasz, przeczytaj co trzeba wziąć pod uwagę przy wyborze sprzętu i sprawdź najwyżej oceniane maszyny.
Hurom HE (HU-500) | PHILIPS HR1896/70 | Eldom PJ400 | Greenis F-9010 |
Zobacz całą tabelę
Pingback: Oczyszczający sok z rzodkiewki | Wyciskaj świeże soki