Jeśli odczuwasz niedobór żelaza w organizmie, co objawia się osłabieniem, sennością, mroczkami przed oczami lub zrobiłaś badania krwi, które wykazały anemię przyjrzyj się dokładnie swojej diecie. Czy znajdują się w niej bogate w żelazo warzywa, takie jak buraki, szpinak, pietruszka? Wiosną bardzo łatwo można uzupełnić żelazo poprzez przyrządzenie soku właśnie z tych warzyw. Pijąc sok z wyciskarki wolnoobrotowej możemy dostarczyć większą koncentrację witamin i minerałów, niż bylibyśmy w stanie zjeść. Oto przepis na anemię:
Składniki:
- Dwie garści botwinki
- Garść szpinaku
- Pół garści pietruszki
- Jabłko lub gruszka, jeśli chcemy osłodzić sok
Korzyści:
- Botwinka zawiera mnóstwo witamin, m.in. witaminę C, żelazo, magnez i wapno. Odkwasza organizm, rozpuszcza kamienie nerkowe
- Szpinak oprócz żelaza zawiera również karoten, jod i takie witaminy jak C, E, K, B1, B2, B6. Obniża poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy.
- Pietruszka zawiera dużo żelaza i witamy C. Działa oczyszczająco, przyśpiesza trawienie
Aby wycisnąć sok z warzyw liściastych, jak te w przepisie powyżej, konieczna będzie wyciskarka wolnoobrotowa. Porady, jaką wyciskarkę wybrać znajdziesz w zakładce Porady
Tribest Green Star | Greenis F-9010 | Eldom PJ400 | Greenis F-10000S Rihno |
Zobacz całą listę wyciskarek
Zdjęcie: Apple and beetroot fresh juice, autor: Jean Gaetan Guillemaud, na licencji: CC BY-ND 2.0