Świeże soki owocowe kojarzą się nam raczej z gorącym latem. To wtedy sięgamy po kolorowe soki z lodem popijane przez słomkę na orzeźwienie. Zimą nie tylko wybór owoców jest dużo mniejszy, ale także pogoda sprawia, że chętniej sięgamy po herbatę lub gorąca czekoladę, niż po zimny sok. Co zrobić, żeby dostosować sok do mroźnych zimowych dni? Wystarczy go doprawić. Dodanie do soku przypraw, np. cynamonu, kardamonu, imbiru, kurkumy, goździków, gałki muszkatołowej lub chili nie tylko nas rozgrzeje, ale również doda wartości odżywczej do naszego soku. Przyprawy zawierają witaminy, minerały i przeciwutleniacze, poprawiają krążenie, działają przeciwbakteryjnie i anty nowotworowo.
Składniki:
- Dynia – ok. 500 g
- Jabłka – dwa średnie
- Szczypta cynamonu
Korzyści:
- Bogaty w przeciwutleniacze beta-karotenu, witaminę C i witaminę E
- Cynamon pomaga utrzymać poprawny poziom cukru we krwi
- Słodki, pyszny smak
Plusem soku z jabłek i dyni jest fakt, że można go z powodzeniem przygotować w standardowej sokowirówce. Zobacz nasza listę najwyżej ocenianych sokowirówek.
Hurom HE (HU-500) | PHILIPS HR1896/70 | Eldom PJ400 | Greenis F-9010 |