Zbliża się sezon na truskawki!
Czas zbierać ulubione przepisy na soki z truskawkami. Nie od dziś wiadomo, że truskawki to doskonałe połączenie przyjemego z pożytecznym. Znajdują się na liście “super foods”, które pomagają walczyć z rakiem, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Ze względu na dużą zawartość witaminy C, truskawki stymulują wydzielanie śliny i soków żołądkowych, a tym samym poprawiają trawienie skrobi i białek w produktach spożywczych. Ponadto, włókna zawarte w truskawkach skutecznie zmniejszą zaparcia i oczyszczają jelita, sa więc doskonałym składnikiem soków oczyszczajacych.
Składniki:
- Jabłko – 1 średnie
- Marchew – 7 średnich
- Truskawki – 250 g
Korzyści:
- Poprawa odporności – truskawki są bogate w witaminę C, która odgrywa kluczową rolę w poprawie funkcjonowania układu odpornościowego, jak również w zapobieganiu i zwalczaniu chorób zakaźnych, takich jak grypa i przeziębienia.
- Poprawa wzroku – niedobór witaminy A może wpływać na jakość widzenia. Picie soku z marchwi, dzięki dużej zawartości witaminy A, sprzyja poprawie wzroku.
- Dobry wpływ na trawienie – jabłka zawierają naturalny środek przeczyszczający. Najlepiej działają w połączeniu z sokiem z marchwi lub szpinaku
Tribest Green Star | Greenis F-9010 | Eldom PJ400 | Greenis F-10000S Rihno |
Pingback: Sok z truskawek 2. | Wyciskaj świeże soki